Meta Business Suite: dit vinden wij de handigste tools
Studio voor Makers, een superhandige tool van Meta om berichten op Facebook en Instagram te maken en te plannen, stopt binnenkort. Het wordt vervangen door...
Metadata: wat is het en wat kun je ermee? We gebruiken metadata, zoals een meta-titel, meta-omschrijving en meta-URL om je online vindbaarheid te verbeteren. Lees alles over hoe metadata inzet voor SEO en hoe je het kunt aanpassen in het NCCMS van jouw website.
Meta-data betekent eigenlijk letterlijk 'data over data'. Wanneer we bij webdesign spreken over meta-data, hebben we het over de gegevens van een webpagina. Je kunt meta-data van een webpagina onderverdelen in 3 soorten: de meta-titel, meta-omschrijving en de meta-URL. Deze gegevens worden niet op de pagina zelf weergegeven, maar staan in de code van de webpagina. Je kunt zelf de meta-data van de pagina's beheren.
Meta-data verschijnen wanneer jouw pagina in de gratis zoekresultaten van Google worden weergegeven. Je vertelt een zoeker iets over je pagina en probeert hem daarmee te overtuigen om op jouw pagina te klikken. Eigenlijk moet je het zien als een tegenhanger van een advertentie; het is de 'advertentietekst' van jouw organische zoekresultaten. Ook helpen ze met de vindbaarheid van de pagina's. Daarom optimaliseren we de meta-data altijd wanneer we SEO uitvoeren.
Als je bent ingelogd, vind je in beheerpaneel boven iedere pagina het tag-icoontje. Wanneer je deze aanklikt, kun je binnen een mum van tijd alle meta's aanpassen. Je ziet direct een voorbeeld van hoe de pagina in Google wordt vermeld.
Een voorbeeld van een vermelding in de gratis zoekresultaten:
Als eerste wordt je meta-URL weergegeven. Dit is de naam die je aan de pagina geeft. In ons voorbeeld wordt de hoofdpagina vermeld, maar het kan iedere pagina van je website zijn. Het is altijd jouw domeinnaam, eventueel in combinatie met een paginanaam erachter.
Handige tips voor je meta-URL:
Je meta-titel wordt als tweede getoond. De titel is altijd een combinatie van de titel van de pagina en de titel van jouw website. Titels zijn gebonden aan een maximum aantal pixels en dat aantal is ook nog eens afhankelijk van het apparaat; op je mobiele telefoon geeft Google minder pixels weer dan op een desktop. Als de titel te lang is, wordt de titel afgebroken. Hoeveel tekens je maximaal kunt gebruiken, is dus niet precies te zeggen. In ons CMS is een handige editor ingebouwd die aangeeft hoeveel tekens je ongeveer kunt gebruiken.
Handige tips voor je meta-titel:
Voor de meta-omschrijving geldt eigenlijk hetzelfde als voor de meta-titel. Er is een maximum aantal tekens dat wordt weergegeven, afhankelijk van het soort en type apparaat waarop de Google-pagina wordt bekeken.
Handige tips voor je meta-omschrijving: