Support & Kennisbank > Lightspeed > Importeren en bewerken van (nieuwe) producten

Importeren en bewerken van (nieuwe) producten

Via de import-tool van Lightspeed kun je gemakkelijk en snel nieuwe producten toevoegen en bestaande producten bewerken. Stap voor stap leggen we je hier uit hoe je dit het makkelijkste kunt doen. 

Belangrijk is om te weten wat de functie is van deze tool en ook enigszins te begrijpen hoe deze in zijn werk gaat.

Stap 1 - Je eigen werkblad

Zorg voor een 'eigen werkblad'. Ons advies is om een nieuwe map te maken in een Google Drive, One Drive of op je computer om dit zo geordend en overzichtig mogelijk te houden. In ons voorbeeld gebruiken we Google Sheets (dit is een gratis dienst die je gemakkelijk vanuit Google Drive kunt beheren).

Maak een nieuwe spreadsheet aan en noem deze bijvoorbeeld "template-producten-importeren". 

Stap 2 - Invullen van jouw werkblad

Voeg in kolom A een kolom toe voor de producttitel. Lees Kolommen opmaken in je werkblad om meer te weten te komen over de vereisten van deze kolom en hoe je hem kunt benoemen. Voor het importeren van nieuwe producten heb je al deze basis velden nodig om de import af te kunnen ronden. 

In ons voorbeeld zit voor iedere eigenschap twee 'X' tekens. Dit vervang je door de taal waarin je jouw webshop gebruikt (doorgaans vervang je "XX_" dus door "NL_" door het hele document). Maak je gebruik van meerdere talen dan kun je achter ieder NL_..._... ook een EN_..._... veld toevoegen. Zo voeg je het product in één keer in meerdere talen toe. Let op; dit geldt alleen voor namen van het product en de categorieën. Prijs, gewicht, zichtbaarheid etc. maken hier geen gebruik van. Kijk goed naar ons voorbeeld en bij Kolommen opmaken in je werkblad waarbij dit toegepast wordt.

Invullen van producten

Voeg vervolgens de producten toe die je in jouw webshop wilt hebben. Je kunt eventueel ook producten, die je nog niet in de webshop terug wilt laten komen, alvast via deze weg toevoegen aan de webshop. Als je dan bij 'Visible' "N" invult in plaats van "Y" dan zal de importer deze wel aanmaken maar nog niet zichtbaar maken. Via de backoffice kun je deze producten natuurlijk al wel zien en aanpassen, dit geldt alleen voor de bezoekers.

Opslaan

Wanneer je klaar bent, sla je je werkblad op in je Drive of op je computer. Dit kan worden gedaan door te klikken op Bestand > Downloaden als > Comma-separated values (.CSV). Let op: het bestand kan maximaal 1000 regels bevatten. Wil je meer regels importeren? Splits het bestand dan op.

Sla ook het bestand nog eens op als excel/sheet bestand zodat je deze makkelijk weer kunt openen, legen en opnieuw kunt beginnen. De standaard waardes die je dan al ingevuld hebt hoef je hier niet opnieuw vandaan te halen 😃.

Stap 3 - Controleren

Nu we een .CSV bestand met nieuwe producten hebben is het belangrijk om, voor we gaan importeren in de webshop, goed te controleren of alles klopt. Dit lijkt onbelangrijk maar iedere spel- of tikfout zorgt voor een nieuw product of categorie. Heb je in je sheet bijvoorbeeld 1 keer een categorie "T-shirts" en 1 keer de categorie "Tshirts" dan ziet de importer dit als twee verschillende categorieën en maakt hier dan 2 verschillende categorieën voor aan.

Stap 4 - Importeren in de webshop

Begin met een back-up

Heb je al producten en categorieën in je shop zitten? Maak dan eerst een export van je hele voorraad zodat je een 'back-up' hebt van de huidige situatie. We adviseren om ook hier weer een losse map voor aan te maken zodat je eventueel ook op datum nog terug kunt grijpen naar informatie en producten. Eventueel zou je ook de hele voorraad kunnen verwijderen om vervolgens zo'n back-up terug te kunnen zetten.

Hoe maak je deze export? Ga naar je backoffice producten > Exporteren > Producten exporteren. Het bestand wordt voor je klaargemaakt en deze kun je downloaden via de backoffice Tools > Exports > Producten.

Het importeren

Ga in de backoffice naar Tools > Imports en klik op Nieuw import.

Klik vervolgens op Browse computer of sleep jouw nieuw gemaakte .CSV bestand in het upload vak.

Inregelen importer

Nu je bestand is geüpload moeten we ervoor gaan zorgen dat de shop jouw ingevulde gegevens goed gaat verwerken en de juiste informatie op de juiste plek zet. De eerste vraag is Kiezen wat je wilt importeren, selecteer hierbij Producten.

Vervolgens is het belangrijk om de aanvullende opties juist in te vullen. Bij Gedrag kiezen we voor Alleen nieuwe producten toevoegen.

En als laatste selecteer je bij Groepeer op > Product ID.

Omdat we bij Stap 2 de juiste waardes/titels ingevuld hebben herkend de importer nu direct al de juiste kolommen. Zoals je kunt zien staat de zichtbaarheid direct goed (Y - yes en N - no), de merken, titels, omschrijvingen etc. Controleer deze nog wel. Mocht het zo zijn dat een kolom uit het bestand niet juist geselecteerd staat of uberhaupt niet gekoppeld dan kun je deze zelf matchen. Bijvoorbeeld bij een mis-match:

Verander je natuurlijk in:

Staat alles zoals het zou moeten? Dan is het tijd om de importer te starten via de Doorgaan knop.

Voila

De importer doet zijn werk en je hoeft niet op de pagina te blijven. Achter de schermen zal de shop zelf alles juist aanmaken.

Bewerken van producten

Het bewerken van producten lijkt heel erg op het aanmaken van nieuwe producten. 

--------------------

Kolommen opmaken in je werkblad

 

Internal_ID XX_Title_Short XX_Title_Long XX_Short_Description XX_Long_Description XX_Variant_Title XX_Category_1 XX_Category_2 XX_Category_3 Brand Price Visible Stock_Level Weight_Value Weight_Unit


Geschreven door Lesley Wester
Laatst aangepast op