Terug naar Blog
De 404-pagina: dit is wat je moet weten + voorbeelden
  • 1580
30
jul

De 404-pagina: dit is wat je moet weten + voorbeelden

Oeps, "Pagina niet gevonden!". Je ziet het vast wel eens voorbij komen: de 404-pagina. Stom, want dan heb je niet gevonden wat je zocht. Komt je bezoeker op een gewone 404-pagina terecht? Dan is de kans groot dat hij je website verlaat. In deze blog lees je wat je moet weten over de 404-pagina en hoe je je bezoekers kunt behouden wanneer ze deze (per ongeluk) te zien krijgen.

Lees verder
Websites

Wanneer krijg je een 404-pagina te zien?

Als je op een pagina terechtkomt die niet (meer) bestaat, dan krijg je de foutcode 404. In deze situaties kun je op een 404-pagina van je website terechtkomen:

  • Je hebt een pagina verwijderd, maar geen redirect aangemaakt;
  • Je hebt een pagina verplaatst, maar geen redirect aangemaakt*;
  • De bezoeker typt zelf een URL en komt op een niet-bestaande pagina.

* In ons NCCMS en NCCMS2 worden redirects automatisch aangemaakt, wanneer je een pagina verplaatst (dus een andere URL geeft).

Tips voor een goede 404-pagina

Wanneer de pagina door een technische fout of een gebroken link wordt aangeklikt, is het gigantisch zonde als je bezoeker de website daardoor verlaat. Een goede 404-pagina kan daarom de sessie van je bezoeker redden. Zo is het altijd handig om belangrijke pagina's te vermelden, zodat je bezoeker snel naar je bestaande pagina's kan navigeren. Speel hierbij natuurlijk in op je type bedrijf en je bezoeker; wanneer je er iets leuks van maakt, laat je altijd een betere indruk achter dan met een saaie 404-pagina.

Voorbeelden van leuke 404-pagina's

Onderstaande leuke 404-pagina is van kabelenleidingoverleg.nl en speelt gigantisch leuk in op de branche met een 'gebroken leiding'. Naast deze leuke gimmick kun je ook direct terug navigeren naar de belangrijkste pagina's van de website. Multifunctioneel, dus!

Het volgende voorbeeld is van Goedkope Grafstenen. Een iets serieuzere aangelegenheid, dus vooral een functionele 404-pagina. Zo kun je via deze 404-pagina gemakkelijk terug navigeren naar de homepage of direct contact opnemen.

Ook Bungalowpark Lanka heeft een leuke 404-pagina met een passende gimmick: "Oh oh. Dit vogeltje is al gevlogen..". Je kunt gemakkelijk terug naar de vorige pagina.

 

Lesley Wester

Webshop specialist

MEER WETEN?