Terug naar Blog
Back-ups maken: dit is wat je moet weten
  • 2276
28
mrt

Back-ups maken: dit is wat je moet weten

Het is 31 maart, Wereld Back-updag! Deze dag is in het leven geroepen om iedereen eraan te herinneren om back-ups te blijven maken. Maar hoe doe je dat dan?

Lees verder
Websites

Waarom moet je back-ups maken?

Een back-up is een reservekopie, bijvoorbeeld van je bestanden, instellingen, programma's of mobiele telefoon. Door een back-up te maken, voorkom je dat je belangrijke bestanden verloren gaan wanneer je computer of telefoon crasht of gestolen wordt. 

Hoe maak je een back-up?

Er zijn verschillende manieren om een back-up te maken. De makkelijkste manieren zijn door je bestanden te kopiëren op een externe hardeschijf of in de cloud. Aan beide typen zitten voor- en nadelen; een externe hardeschijf of een USB-stick kan verouderen en ze kunnen bij een brand verloren gaan, maar het is wel een hele makkelijke manier om back-ups te maken. Je kunt je bestanden natuurlijk ook bewaren in de cloud (zoals in iCloud of Google Drive). Een bijkomend voordeel van de cloud is dat je er vanaf ieder apparaat met een internetverbinding bij kunt (en dat is misschien ook wel een nadeel). 

Hoe vaak moet je een back-up maken?

We raden je aan om regelmatig een back-up te maken. Hoe vaak dat dan precies is, is afhankelijk van verschillende factoren. Sommige bestanden wil je dagelijks bijwerken, maar elke dag een back-up maken is veel werk. Een goede middenweg is eens per week. Neem een vast moment in de week om je bestanden op je externe hardeschijf of in de cloud te kopieëren. Zo heb je elke week een verse back-up. 

Ron Dekker

Programmeur

MEER WETEN?