Terug naar Blog
5 signalen dat je website verouderd is
  • 1141
10
mrt

5 signalen dat je website verouderd is

Wat de levensduur van een website is, wordt nog wel eens bediscussieerd. Als webbouwer adviseren we vaak om je website iedere 4 à 5 jaar te vervangen, maar of je website aan vervanging toe is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voldoet jouw website nog aan de hedendaagse eisen? Bekijk onze 5 signalen dat jouw website aan vervanging toe is.

Lees verder
Websites

Je website is niet geoptimaliseerd voor mobiele bezoekers

Bekijk je website eens vanaf je mobiele telefoon. Mobiel verkeer wordt steeds belangrijker en op veel websites zie je al dat soms tot wel 90% van de bezoekers de website bezoekt met een mobiele telefoon. Is de functie van de mobiele versie dan gelijk aan die van de desktopversie? Heeft de mobiele versie grote, duidelijke knoppen? Een mooi en leesbaar (hamburger)menu? Zijn de verhoudingen tussen tekst, afbeeldingen en knoppen logisch? Kunnen bezoekers op je telefoonnummer klikken? Is de content schermvullend? 

In Google Analytics vind je de verhouding tussen verkeer via de desktop, mobiel en tablet. Let daarbij ook op de verkeerskwaliteit, zoals het bouncepercentage, de gemiddelde sessieduur en het aantal pagina's per sessie.

Je website maakt nog gebruik van Adobe Flash

Adobe Flash was tot voorkort een veelgebruikte plugin voor het tonen van geanimeerde onderdelen op een website. Per 1 januari 2021 werd Adobe Flash stopgezet en worden websites die hier gebruik van maken niet meer ondersteund. Veel websites zijn in de loop der jaren al overgestapt op verbeterde alternatieven, zoals HTML5. Maak je nog gebruik van Adobe Flash? Dan is dat een duidelijk signaal dat je een veroudere website hebt.

Je website heeft geen SSL-certificaat

Met een SSL-certificaat worden de gegevens, die tussen de website en de bezoeker worden gestuurd, versleuteld. Hiermee voorkom je dat cybercriminelen die gegevens kunnen onderscheppen. Denk bijvoorbeeld aan wachtwoorden of andere privacygevoelige data. Een SSL-certificaat is daarom eigenlijk een must, tegenwoordig. Heb je dan een nieuwe website nodig wanneer je nog geen SSL-certificaat hebt? Nee. Je kunt altijd een SSL-certificaat op je website installeren. Maar het feit dat je er nog geen had, zegt wel iets over de leeftijd van je site 

Een SSL-certificaat herken je aan het voorvoegsel "https://" of het slotje in de adresbalk van je browser

Je website wordt niet goed gevonden in Google

Je vindbaarheid in Google wordt kortgezegd door 3 onderdelen bepaald: content, techniek en autoriteit. Voldoet jouw website niet aan de hedendaagse technische eisen (zoals goede gebruiksvriendelijkheid, responsiviteit, een goede laadsnelheid en een duidelijke structuur), dan kun je dat zeker gaan merken in je resultaten! 

Het design van je website is niet modern

Vaak zie je in één oogopslag dat een website verouderd is; sommige features, kleurstellingen of technische snufjes zijn gewoon niet meer 'in de mode'. Tekenen van een verouderd design zijn bijvoorbeeld de 'smalle strook', de aanwezigheid van (veel) bewegende onderdelen of een aparte pagina met externe linkjes. 

Steven Sonneveldt

Full stack developer

MEER WETEN?