Terug naar Blog
Int. Hamburgerdag: Alles over het Hamburgermenu!
  • 1085
28
mei

Int. Hamburgerdag: Alles over het Hamburgermenu!

Vandaag is het vrijdag 28 mei, Internationale Hamburgerdag! Bij uitstek een leuk moment om in te haken op het hamburgerfenomeen binnen de webdesign: het hamburgermenu.

Lees verder
Websites

Het hamburgermenu

De kans is groot dat je het wel eens hebt gezien, het hamburgermenu. Het zijn de drie streepjes die je vaak in de linker of rechter bovenhoek van een website vindt. Het menu dankt zijn naam aan het simpele design; het heeft wel iets weg van een hamburger! 

Voordelen van het hamburgermenu

Het hamburgermenu heeft voor- en nadelen. Eén van de belangrijkste voordelen van het hamburgermenu is de ruimte die je ermee creëert. Met een traditioneel menu ben je gebonden aan de paginabreedte. Vandaar dat je het hamburgermenu al snel tegen zult komen wanneer je op een mobiele website zit. Door een hamburgermenu te gebruiken kun je dus veel meer menu-items kwijt. Maar naast ruimte geeft het je ook meer vrijheid; doordat je niet meer bent gebonden aan een traditioneel menu, kun je je creativiteit de vrije loop laten gaan! Wil je een gigantische foto als homepage? Geen probleem met een hamburgermenu! Wil je een moderne uitstraling meegeven aan je website? Kies voor het hamburgermenu.

Nadelen van het hamburgermenu

Zoals Johan Cruijff al zei: ieder voordeel heeft zijn nadeel. En dat is voor het hamburgermenu natuurlijk niet anders! Want om menu-items aan te kunnen klikken, heb je een handeling extra nodig; je opent het menu en daarna klik je op het juiste item. Ook kan het voor je doelgroep moeilijker zijn om op je website te navigeren, want de oudere generatie is misschien niet bekend met dit menu-type. 

Op mobiel, desktop of allebei?

Zoals eerder genoemd, zie je op mobiele websites eigenlijk altijd het hamburgermenu. Er moet ruimte worden bespaard en met een hamburgermenu creëer je die ruimte op het kleine scherm van een mobiele telefoon. Maar we gebruiken hamburgermenu's ook steeds vaker op desktopwebsites. Bekijk bijvoorbeeld eens de website van Ron Haans, Kloosterhuis Wonen, Ronald Makelaar of Pander en Lier!

Links of rechts?

Plaats je het hamburgermenu aan de linker- of rechterkant van je website? Op mobiele websites plaatsen we het menu eigen altijd rechts. De meeste mensen zijn rechtshandig en dan is het het makkelijkste om het menu met je duim aan de rechterkant aan te raken. Soms bepaalt dit dat we het menu op de desktopversie ook aan de rechterkant plaatsen; bezoekers zijn het gewend om aan die zijde te klikken. Webshops hebben daarentegen vaak al een winkelmandje aan de rechterkant en dan is de website beter uitgebalanceerd wanneer het menu aan de linkerkant staat. Zo bekijken we per situatie wat de beste plek voor het menu is.

Lesley Wester

Webshop specialist

MEER WETEN?