Terug naar Blog
Zo kies je een sterk en veilig wachtwoord
  • 1318
24
nov

Zo kies je een sterk en veilig wachtwoord

Ter ere van de Nationale Check Je Wachtwoorden Dag, hebben we 5 tips om een sterk wachtwoord te kiezen en je wachtwoorden veilig op te slaan.

Lees verder
Blog

5 tips voor veiligere en sterkere wachtwoorden

Tegenwoordig heb je overal een wachtwoord voor. Accounts bij verschillende apps, webwinkels, social media en natuurlijk je eigen website hebben allemaal een combinatie van gebruikersnaam en wachtwoord. 40% van de Nederlanders gebruikt één wachtwoord voor meerdere websites1. Dat is natuurlijk ontzettend onveilig, want als dat wachtwoord op één website wordt gekraakt, wordt het voor hackers makkelijker om jouw andere accounts te kraken2. Het is daarom aan te raden om regelmatig je wachtwoorden te veranderen. Hieronder geven we je 5 tips voor sterke wachtwoorden en hoe je ze kunt managen.

1. Gebruik 8 of meer tekens 

Een sterk wachtwoord bestaat uit minimaal 8 tekens. Afhankelijk van de service kun je een maximaal aantal tekens gebruiken, maar probeer een zo lang mogelijk wachtwoord te creëren. Lange wachtwoorden zijn namelijk moeilijker te kraken.

2. Maak een combinatie van letters, cijfers en symbolen

Door een wachtwoord niet alleen uit letters te laten bestaan, verhoog je het aantal mogelijkheden van je wachtwoord. Daarom is een wachtwoord moeilijker te kraken wanneer het uit een combinatie van hoofd- en kleine letters, cijfers en symbolen bestaat.

3. Gebruik geen persoonlijke informatie

Een geboortedatum, adres of een naam kan soms voor de hand liggend zijn en is daarom geen verstandige keuze bij het kiezen van je wachtwoord.

4. Maak een wachtwoordzin

Met een lange zin als wachtwoord zorg je ervoor dat je wachtwoord moeilijker te kraken is, maar toch gemakkelijk te onthouden is. 

5. Gebruik een wachtwoordmanager

We begrijpen dat je niet ieder wachtwoord van ieder account kunt onthouden. Dat is waarschijnlijk de reden dat veel mensen kiezen voor hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts. Een goede oplossing is een wachtwoordmanager; hiermee kun je moeilijke wachtwoorden gebruiken, hoef je niet hetzelfde wachtwoord voor meerdere accounts te gebruiken én vaak kun je automatisch een sterk wachtwoord laten genereren. Wij raden bijvoorbeeld Enpass of Google Password Manager aan.

Bronnen:

1. www.wachtwoordbewust.nl
2. www.nu.nl
3. www.maxvandaag.nl
4. www.vroegert.nl

Lesley Wester

Webshop specialist

MEER WETEN?